2015

ŠŤASTNOU CESTU ROKEM 2016

VESELÉ VÁNOCE
přejeme všem příznivcům a přátelům naší chovatelské stanice.
Zvláštní vánoční pozdravy letí do rodin, které žijí ve společnosti našich odchovanců a tak dobře o ně pečují
.

Nové fotky - GORDIE Vormicelli
Fotky jsou pořízeny z cesty do obory s černou zvěří. Gordie i jeho sestřenka Demi  si to moc užili, natolik, že je
v akci panička nestihla ani vyfotit, přestože byla ve střehu, ovšem připravená jezevčíky především ochránit.
  

25.11.2015 - vrh "G" má 5 měsíců
Přezubování je v plném proudu a zatímco od každého zástupce mé malé smečky mám schovaných několik zoubků, včetně řezáků, Gidda je poztrácela na neznámém místě, takže zatím nemám řezák ani jeden a mám už jen 2 šance! Její pohyb na vodítku trpělivě usměrňuji a zdá se mi, že je stejně zběsilý jako na začátku. Giddy temperament je silnější než má snaha. Ale už si umí na povel sednout, což dělá vždycky před venčením, takže pokroky zaznamenávám.
  
 

Z podzimních dnů...
  
  
  
  
  

28.10.2015
Štěňátkům z vrhu "G" je 18 týdnů a vstoupila tedy do 5. měsíce, kdy je čeká přezubování, už mnohem pomalejší růst než dosud a postupné změny ve výchově. Poslouchat se musí, alespoň trochu. Na zahradě jsme už před 2 týdny zrušili ohrádku a Gidda brzy zjistila, že po vodní hladině se běhat nedá.  Koupel ve studené vodě jí ale nevadila. Podzimní dny se Giddě velice líbí, hlavně spadané listí a když ještě zafouká vítr, chtěla by pronásledovat všechny letící listy. Byla už také na prvním velkém výšlapu v lese, kde ji doprovázela maminka a starší bráška Frupino.
  
  
Gordie si podzimu také náležitě užívá:
  

03. + 04.10.2015  Karvinský pohár v dosledech CACT - BZH + BZ.
FESTINA FRODI Vormicelli se zúčastnila se svým páníčkem této soutěže. BZH prošla v I. ceně (hlasitá u kusu) a BZ ukončila ve II. ceně. Celkově se umístila na 4. místě, první den na 2. místě. Příště jí páníček bude věřit a odložení bude na volno. Ještě jednou blahopřeji!
  
  

Události posledních týdnů
GABBAIA se stala mediální hvězdou (je na 3 fotografiích v 10. čísle Světa psů), GORDIE se sžil s Andělkou a s Demi, GIDDA se začlenila do domácí smečky a dovádí hlavně s Frupinem, GAMBI už dávno zvedá při čůrání nožičku.
Přestože hlavní pozornost v letních dnech patřila štěňátkům, samozřejmě  jsem měla radost z vystoupení FESTINY na Speciální výstavě v Jevíčku. FESTINA FRODI Vormicelli byla v Jevíčku také zbonitována a splnila tak všechny podmínky k uchovnění.
DAFFI Vormicelli  ve vlastnictví manželů Schubertových 28.09.2015 porodila 6 zdravých štěňátek.

 

16.09.2015 - štěňátkům je 12 týdnů
GABBAIA i GAMBI se už zabydleli v nových domovech. GORDIE, který odjel včera, se poprvé vyspal s paničkou
v posteli a dnes se celý den proháněl na zahradě se svou sestřenkou DEMI.
GIDDA odjezd posledního sourozence zvládla také statečně. Mně se ještě po té malé partě stýská a těší mě každá zprávička od nových páníčků.
 

15.09.2015 - odjel GORDIE
Na malého Gordieho čeká milá společnost standardní jezevčice Andělky a jeho sestřenky Demi (Estimable Demi Vormicelli). Právě je s paničkou Mirkou na cestě do nového domova. I tobě, Gordie, přeji, abys přechod dobře zvládnul a aby tě obě holčičky přijaly se stejnou radostí jako panička.  

GAMBI - veliký mazlík ještě na profesionálních fotografiích manželů Hubatkových
  

12.09.2015 - odjel GAMBI
Věřím, že se bude mít báječně a že přinese do nově vzniklé smečky hodně radosti.
  
  
.....a ještě poslední společná fotka (GIDDA, GORDIE a GAMBI)

09.09.2015 - štěňátkům je 11 týdnů
GABBAIA už 3. týden buduje se skoro stejně starou fenkou z chovatelské stanice Vitoraz svou pozici v novém domově, odkud pravidelně přicházejí dobré zprávy i fotky.
GIDDA rozšíří naši malou smečku. A kluci se brzy také rozeběhnou do světa.
  
  
  

06.09.2015 - neděle plná zážitků
V sobotu si GIDDA, GORDIE i GAMBI užili slunného dne a noční vydatný déšť a ranní zatažená obloha pokazily vyhlídky na další příjemný den. Jenže nejen počasí sehrálo významnou roli ve změně programu, ale i nutnost
2. vakcinace a čipování. Termín byl domluven s naším vstřícným panem doktorem na nedělní dopoledne.
V ordinaci proběhlo všechno bez nářku, jen Gordie si dost nahlas stěžoval při infiltraci vakcíny. Hned po absolvování obou povinností se štěňátka rozeběhla po ordinaci a probíhala všemi jejími zákoutími. Teď je večer a malá banda je neobyčejně klidná - imunitní systém pracuje naplno a to je fuška!
  
  
  

02.09.2015 - štěňátkům je 10 týdnů
Přestože jsou doma už jenom tři štěňátka, je to velmi činorodá banda. GIDDA je hodně dominantní dívenka s divokým výrazem v tmavém oku, který dává tušit něco o jejím temperamentu. Dovoluje si nejen brášky, ale i na maminku. Když to přesáhne Dassinky toleranci, následuje výprask s  velikým křikem. Kluci mají mírnější povahu, ale rozhodně to nejsou žádní otloukánci, také se umí ozvat a bránit sebe nebo svou kořist. Hlas mají všichni tři silný a nejvíce jsou slyšet, když se přiblíží hodina krmení a příprava je z jejich pohledu příliš zdlouhavá.
  
  
  
  

ESTIMABLE DEMI Vormicelli na Přebuzi
V posledních dnech jsme měli hodně milých návštěv, kdy jsem měla příležitost uvidět některé mé odchovy a jejich milý doprovod. Poté, co odjela malá GABBAIA, přijela smečka z Ústí nad Labem. FORTIS si tentokrát už porozuměl s bráškou FRUPINEM a starší hoši (Lumpík a Bivojek) mají takovou autoritu, že ji Frup respektoval. Následující víkend nás poctila návštěvou ESTIMABLE DEMI s paničkou Mirkou. Byly to moc pěkné necelé 3 dny. Demi je stejně úžasná, jako byla ve štěněcím věku. Je to věrná kopie maminky ARTEMIS jak exteriérem (jen o něco drobnější a světlejší v srsti), tak povahou. Obrovské nadšení z její návštěvy se mnou sdílel především Frupík.
  

26.08.2015 - štěňátkům je 9 týdnů
Denní i pozdně večerní úseky aktivity se už výrazně prodloužily, maminka si se štěňátky chodí hrát a učí je důležitým zásadám při rvačkách a slušnému chování vůči starším a silnějším jedincům. Když se všichni unaví, nastává má chvíle abych urychleně nakráčela s kýblem a hadrem a provedla důkladnou očistu po předtím jen rychle utíraných loužičkách. Štěňátka se snaží vyprazdňovat se na savých podložkách, ale ne vždy to stihnou. 
  
  

22.08.2015 - odjela GABBAIA
Skoro celý slunný den si ještě užila se sourozenci na zahradě a k večeru se vydala s novými páníčky domů. Přeji celé nově vzniklé malé smečce nejméně 15 let spokojeného společného života.
  
  

19.08.2015 - štěňátkům je 8 týdnů
Obě holčičky jsou ve srovnání s pejsky drobnější, jemnějšího vzhledu, což je ale velmi zavádějící, protože povahou jsou hodně urputné, velké raubířky a častými iniciátorkami rvaček. Pejskové jsou pohodáři, hlavní jejich starostí je mít plné bříško. Přestože jsou dlouzí jako řádní jezevčíci, po jídle mají tvar spíše krychličky než kvádru. Po dobrém jídle si chlapci potřebují odpočinout a jakmile se některý z nich pěkně pohodlně uvelebí, dojde k "nájezdu" jedné nebo obou raubířek. Maminka ještě občas dává cucnout mléka, ale mléčné lišty už má podstatně menší, takže tento požitek se chýlí ke konci. Štěňátka v posleních dnech začala ochotně jíst vedle syrového masa se zeleninou, masových konzerv Lukullus a mléčných výrobků i granulky. 

  
  
  
  
  

12.08.2015 - štěňátkům je 7 týdnů
V 7. týdnu proběhlo tetování, 1. vakcinace, 3. odčervení a pravidelné stříhání drápků. Štěňátka si zvykla na jízdu autem, několikrát jsme s nimi byli na chalupě v horském městečku Přebuz, kde měla možnost poznat, že tropické teploty, které je provázejí téměř celý jejich dosavadní život, nejsou normální a že se mohou těšit z teploty mnohem příjemnější. Je mi líto malé činorodé bandy, když se vracíme do přehřátého bytu v Karlových Varech.
Maminka ještě 2 - 3x denně kojí. Všechna štěňátka s chutí jedí maso se zeleninou (nemusím zdůrazňovat poměrné zastoupení), granulky zatím příliš nevyhledávají a občas nepohrdnou nabídnutým pribináčkem.

  
  

08.08.2015
Štěňátka mají za sebou velkou veterinární prohlídku, všechna jsou zdravá. Holčičky váží po 1400g a pejskové 1600 a 1800g. V levém uchu mají vytetovaná čísla zápisu do plemenné knihy. Tetování probíhalo standardně. Štěňátka absolvovala také první vakcinaci. U pana doktora se jim nakonec líbilo, věnuje každému návštěvníkovi dostatek času, dobrůtky i velké pomazlení.
  
  
  
  

05.08.2015 - štěňátkům je 6 týdnů
Dnes jsem odstranila ohrádku a štěňátka mají na běhání k dispozici velký prostor . Vyměnila jsem jim koberec a mašličky na krku jsem nahradila slušivými obojky. Už to nejsou psí miminka, ale aktivní malí pejskové. Práce měli dnes opravdu hodně a po ní následoval sladký spánek. 
V sobotu jsme objednaní na tetování a vakcinaci.
  
  
  

  

02.08.2015 - 39. den
Štěňátka jsou už hodně aktivní, hrají si spolu, pobíhají, zkoumají okolí a přijímají návštěvy. Všechna jsou jako správní jezevčíci velmi zvědavá. Dostala hračky, mnohé z nich ovšem maminka vyhodnotila jako nevhodné, odnáší je z jejich dosahu a sama si s nimi pak hraje. V mordičkách se jim bělají špičky mléčných zoubků, přikrmování je vydatnější a stále častěji štěňátka snědí celou porci. Maminčino mlíčko je ještě k dispozici, i když intervaly kojení jsou už delší.
  
  
  
  

31.07.2015 - 37. den




29.07.2015 - štěňátkům je 5 týdnů
Štěňátka si hrají s hračkami, perou se, vrčí, štěkají, vrtí vesele proutky, učí se čistotnosti. Přestože maminka má dostatek mléka, už několik dnů štěňátka přikrmuji. Dnes dostala poprvé i štěněcí granulky, příliš tuto nabídku zatím neocenila.  Nejlepší je syrové maso, nejlépe hovězí, špatný není ani pribináček nebo štěněcí mléko s piškoty a trochou tvarohu.
  
  
  
   

 

26.07.2015 - 32. den 
  
  

25.07.2015 - štěňátka poprvé venku
Dnes v 7.00 vypuklo stěhování 8 jezevčíků z Karlových Varů na Přebuz. Pro ty 4 malinké to byl den plný novinek. Ráno byli naskládáni do přepravky, pak nastal přesun do auta, přesun auta po silnici plné zatáček nejprve městem a potom lesem, kde vzduch voněl úplně jinak než dosud štěňátka poznala, byl velmi svěží, jak bývá po dešti.
Po příjezdu na chalupu Dassinka úplně zapomněla na dětičky a pelášila s ostatními 3 dospělými jezevčíky zrevidovat zahradu, kterou několik týdnů neviděla.
Dopoledne se zdálo, že přeháňky nedovolí, aby se štěňátka vydala na první výpravu do trávy, ale kolem 13. hodiny vysvitlo slunce, deštivé mraky odpluly a odpoledne byl výběh připraven přijmout malé průzkumníky.
Teď jsme už zase doma, obě cesty štěňátka bez problémů zvládla. V bytě je náramný klid, všichni spokojeně spí.
  

22.07.2015 - štěňátkům jsou 4 týdny
Také 4. týden se nesl ve znamení tropických teplot, které mírně zbrzdily aktivitu štěňátek. Nejlépe jim je ráno a dopoledne, kdy se teplota v bytě přece jen díky chladnější noci stává příjemnou. Začala jsem štěňátka přikrmovat. Dostala kaši z instantního štěněcího mléka s pribináčkem - ochutnala všechna. Včera jsem jim nabídla rozemleté hovězí zadní - štěňátka dychtivě vylízala misku. Tak mi jasně naznačila, co má v jídelníčku převažovat. Všechna štěňátka už vrčí, štěkají, vrtí proutky, reagují na zvuky.
O nadcházejícím víkendu pojedou poprvé do horské rezidence na Přebuz.
Z plemenné knihy přišla tetovací čísla.
  
  
   
 

15.07.2015 - štěňátkům jsou 3 týdny
Zdá se, že ani štěňátkům nejsou ta tropická vedra zrovna příjemná, a tak hodně spí.
  
  
  

14.07.2015 - 20. den
Štěňátka koukají, zdokonalil se jim čich, často se ještě plazí, někdy se pohybují s bříškem už těsně nad zemí, začínají slyšet zvuky a vnímat okolí, přibírají na váze, zatímco maminka hodně zhubla. V těch tropických dnech neměla chuť k jídlu, ale naštěstí fáze nechutenství je za námi a misku s jídlem nabízenou 5 x denně teď vždycky zcela vyprázdní.
  
  

FESTINA FRODI Vormicelli
Aktuální fotky.
  

ESTIMABLE DEMI Vormicelli
Aktuální fotka z posledních dnů.

12.07.2015- 18. den
První krůčky...

11.07.2015 - 17. den

Plazivý pohyb se pomalu mění, štěňátka se začínají stavět na nožičky a pokoušejí se o chůzi. S rozvojem jejich motoriky vznikla potřeba vybavit jejich zázemí kobercem, aby jim nožičky neprokluzovaly na hladké podlaze.
Na zahradě na chalupě jsme pro ně vybudovali ohrádku, která je má ochránit především před pádem do potoka.

 
 
 
 
 

08.07.2015 -  štěňátkům jsou 2 týdny
Absolvovala první stříhání drápků a odčervení, GORDIE včera ráno otevřel levé očičko a večer i pravé a ostatní 3 sourozenci se dnes přidali, takže z porodního boxu mžourají 4 páry kukadel. Stejně jako ve vrhu "D" po Chňapince se i v tomto vrhu po Dassince štěňátka váhově rozdělila na 2 knedlíky a 2 štíhlejší bagety. Váha štěňátek v tomto útlém věku nic nevypovídá o budoucí velikosti jedince. Z "knedlíků" po Chňapince jsou v dospělosti menší fenky než z baget.
 
 
 

05.07.2015 - 11. den
Štěňátka přečkala druhý tropický den v náramné pohodě. Všechna se už dávno přehoupla přes dvojnásobek porodní váhy, bříška mají kulaťoučká a v porodním boxu, kde jsou s maminkou, je většinou klid. Jen zřídka se ozývá nějaké štěňátko, když maminka s mléčným barem není zrovna "po ruce". 
  
  
  

04.07.2015 - 10. den
Dnes jsme se pokusili s dospělými jedinci smečky, samozřejmě bez maminky Dassinky, uniknout před úmornými vedry z rozpáleného města do hor, ale i ve výšce téměř 1000 m n. m. bylo 26°C. Pořád lepší než 37, ale kolem poledne slunce žhnulo i tam dost nepříjemně. Naštěstí chaloupka poskytla všem příjemný chládek.
  
Štěňátka za 3 dny zase povyrostla a dnes se mi zdá, že škvírky jejich očních víček jsou poněkud širší, to znamená, že se oči  brzy otevřou!
 
  
  

 

01.07.2015 - štěňátkům je 1 týden
Oba pejskové váží už přes 400 g, holčičky jsou o trochu štíhlejší. Nejčilejší je Gabbaia a největší pohodář je cvalík Gambi.
 
 

 


29.06.2015 - 5. den
Každé štěňátko už váží více než 300 g a oba pejskové se možná už zítra přehoupnou přes 400 g. 

 

28.06.2015 - 4. den
Všechna štěňátka pěkně prospívají, podle váhových přírůstků lze soudit, že maminčino mlíčko je velmi kvalitní.
 

26.06.2015 - 2. den
 

Přibližně 12 hodin stará štěňátka (vrh "G"):

 

25.06.2015- vrh "G" je na světě!
V časných ranních hodinách se narodily 2 fenečky a po nich přišli na svět 2 pejskové. Všichni jsou samozřejmě krásní. Do porodu jsem tentokrát nemusela vůbec zasahovat, Dassinka si všechno obstarala sama.  
 

24.06.2015
Mám dovolenou, je 15 hodin, Dassinka už je neklidná, vrčí, hrabe... Ráno odmítla snídani, ale kolem 10. hodiny si dala pár kousků povařeného hovězího masa. Nezbývá než čekat.  

21.06.2015
Jarní dny dnes skončily. Několik týdnů už je jisté, že očekávaný vrh "G" je na cestě. Dassinky bříško se naplnilo štěňátky, která v posledních dnech na sebe upozorňují i pohybem. Takže dny březosti jsou téměř za námi a každým dnem by se štěňátka měla narodit. Vše je připraveno a celá smečka, včetně mě, žije teď v režimu očekávání velké události.
  
  
  
Dlouhou dobu čekání na štěňátka se rozhodla Gaia zkrátit po svém. V neděli 14. 06. se vydala na lov laní. Zpočátku jsem byla spokojená, 20 minut hlásila. Ovšem pak její hlas slábnul až zcela ustal. Je daleko nebo se vrací. Nevracela se! Volala jsem ji, můj hlas sílil, ale odezva žádná. 6 hodin a 30 minut čekání! Nakonec vše dobře dopadlo. Byla dopadena na silnici a směřovala k chalupě. Měla před sebou ještě asi 3 km. Děkuji všímavému a prostě úžasnému cyklistovi, kterému nebyl lhostejný osud malého pejska pohybujícího se po silnici, a děkuji obojku, na němž máme vyšité telefonní číslo! Kéž by každý návrat pejska byl tak šťastný!
Místo činu:
  

24.05.2015 absolvovala FESTINA FRODI Vormicelli zkoušku z bezkontaktního norování na lišku s plným počtem 84 bodů.
Vůdci a majiteli Festinky p. Ing. Jaroslavu Rodzenákovi srdečně gratuluji. Raduji se a děkuji.

DAFFI Vormicelli absolvovala 16. a 17.05.2015 Pohár Českého lesa v dosledech
V sobotu běžela s vůdkyní a majitelkou Janou Schubertovou BZH a skončila v I. ceně. Za všechny disciplíny byla rozhodčími hodnocena známkou 4 a za hlasité chování u kusu dostala navíc 5 bodů.
V neděli na BZ získala opět samé 4, kromě práce na pobarvené stopě, za níž má (údajně proto, že jí vůdkyně nevěřila)  známku 2, pro kterou spadla do II. ceny.
Daffi, doma zvaná Azalka,  tak učinila další významný krok k získání titulu Mezinárodní šampion krásy (C.I.B.)
Janičko, děkuji Ti za skutečně vzornou a všestrannou péči. Dík patří samozřejmě i Michalovi, který zajišťuje především dobré zázemí a přesuny za vašimi úspěchy. Mám z Vás velikou radost!

18.05.2015
CHŇAPINCE Valentince (Gaidulce) je dnes 12 roků.

17.05.2015
Dnes je 25. den po krytí. Dassinka je spokojená, hodně spí, je mazlivá, užívá si s celou smečkou pohybu, jídlo a pamlsky určitě nezanedbává, i když zatím je živena v normálním režimu. Včera si jídelníček zpestřila "přírodními granulemi", které v hojném množství nacházela na louce, kde se v noci pasou jeleni a laně. Trochu to přehnala a cestou domů v přepravním tunelu velkou část vyzvracela. Množství bylo neuvěřitelné!
 
 
HURVÍNEK Valentinka                                                        DASSI Vormicelli
 

23.04.2015 
DASSI Vormicelli byla nakryta pejskem HURVÍNEK Valentinka. Hurvínkovým otcem je DALAMÁNEK Valentinka, pes, v němž se snoubí mnoho obdivuhodných vlastností. Je to vynikající pracovní pes s nádherným exteriérem, výraznou hlavou, krásným pohybem a s přátelskou temperamentní povahou, který ani ve 13 letech neztratil své kouzlo. Hurvínek je Dalamánkovi hodně podobný.
Nyní nezbývá, než si přát, aby se příznivé geny sešly u štěňátek, která by měla přijít na svět koncem června.

18.04.2015
Od poslední aktualizace stránek uběhnul celý měsíc. Vstoupili jsme jarních týdnů, do letního času, oslavili jsme Velikonoce a v běhu je loučení s posledním sněhem na vrcholcích Krušných hor a každodenní nadšení z probouzející se přírody. Přišlo také očekávané hárání Dassinky.
  

  
  
  

Nové fotky
FESTINA FRODI Vormicelli před úpravou srsti a po úpravě:
  
FRUPINO Vormicelli

15.03.2015
Dnes jsou ESTIMABLE DEMI Vormicelli 2 roky!
Demi, panička ať Ti slouží stejně dobře jako dosud a Ty buď stále vynalézavá v činnostech, které paničce, Tobě i Tvé parťačce Andělce zpestřují žití.
  

14.03.2015  
Měli jsme milou návštěvu, přijela Iris, CIARA CASSI Vormicelli a její dcera ANNE vom Goitzsche Blick.
Obě feny byly krásně upravené a údržbu srsti si panička provádí už sama. Bylo to jako vždy velmi milé setkání.
   

21. + 22.02.2015
Víkendové lenošení a mazlení:
  
  

A po práci na poli:
  

Adolescent FRUPINO Vormicelli 

  

07. + 08.02.2015
První únorový víkend jsme prožili na chalupě, kde je letos sněhu celkem přiměřeně, i když pro jezevčíky je 40 až 50 cm dost, takže jsem jim, jako ostatně každoročně, vytvořila Vormicellistrasse s několika křižovatkami a s kruhovým objezdem.
 
 
  
 

Šampion Rakouska
Dassince přišla v průběhu ledna milá pošta z Rakouska.
 

Mám nové fotky ESTIMABLE DEMI Vormicelli
Demi je celá maminka Artemis, ale malinko jemnější.
  

29.01.2015 - vrh "F" slaví 1 rok
Celý drsný čtyřlístek zdárně dospěl do konce prvního roku života. Všichni v průběhu toho času získali srdce svých páníčků a stali se neopomenutelnými členy svých rodin, všichni jsou milovaní a jejich páníčci pro ně dělají vše, aby byli ti chlupáči šťastní a samozřejmě i jim to přináší obrovské uspokojení a rodost z úžasného soužití. Všem za to upřímně děkuji a jsem ráda, že nikdo neselhal. Všichni víme, že pes neselže nikdy.

foto: FRUPINO Vormicelli - 1 rok
  

Jedna krásná lednová neděle...

 
 

13.01.2015
Dnes je ARTEMIS Vormicelli 9 roků. Je stále báječná. Teď v zimě hibernuje v posteli, ale jakmile se jí naskytne příležitost se pořádně vyběhat, zapomíná na zimní spánek a je velmi aktivní. Už se těším na delší dny, v nichž jí budu moci nabídnout více aktivity nejen o víkendech , ale i během týdne.